Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej i Świętokrzyskie Smaki
Dodał: Marta Data: 2021-04-17 09:42:15 (czytane: 11467)
Świętokrzyskie dawne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie znalazły się w Przewodniku Kulinarno-Turystycznym Świętokrzyskie Smaki. Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to międzynarodowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, którego celem jest promocja lokalnych i regionalnych tradycji kulinarnych. Zwyczaj ten zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku.
Kulinarna promocja
Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na trwającą na świecie pandemię, ale także dlatego, że do świętowania po raz pierwszy przyłącza się Polska. Do udziału w uroczystszości zostały zaproszone organizacje turystyczne z wielu miejsce w Polsce, które przygotowują liczne programy promująca kuchnię ich okolic. Wydarzenia podczas WFTD można śledzić odwiedzając profil World Food Travel Association na Facebooku
Świętokrzyskie Smaki
Z tej okazji warto przypomnieć sobie smaki świętokrzyskiej kuchni, która wywodzi się z tradycji wiejskiej. Zapracowane gospodynie nie miały niegdyś zbyt wiele czasu na wymyślanie oryginalnych potraw, a i dostępność produktów była ograniczona. Tradycyjne receptury kuchni świętokrzyskiej powstały dzięki talentom kucharskim naszych babć i prababć, na bazie tego, co było „pod ręką”. Jałowa w większości ziemia Kielecczyzny rodziła ziemniaki, kapustę i rośliny strączkowe oraz zboża na mąkę i kasze, a rozległe lasy dostarczały w obfitości grzybów i owoców leśnych. W niektórych częściach regionu ukształtowała się tradycja hodowli ryb, drobiu, trzody chlewnej czy kóz, były też miejsca specjalizujące się w uprawie gryki i roślin oleistych. Ziemia sandomierska, dolina Wisły i słoneczne Ponidzie obfitowały w sady owocowe. Z tej różnorodności wyrosło bogactwo produktów tradycyjnych regionu. A jakie to potrawy i produkty? Więcej szczegółów na temat świętokrzyskiej kuchni, „lokalnych perełek”, czy szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków znajdziecie w Przewodniku Kulinarno-Turystycznym Świętokrzyskie Smaki – do pobrania (pdf).
Oraz aplikacją do ściągnięcia: Android, IOS
Kiermasz produktów lokalnych
Od kilku lat wśród turystów jest duże zainteresowanie tradycyjną, zdrową żywnością. Nie brakuje smakoszy, którzy w poszukiwaniu lokalnych produktów, czy wyjątkowych potraw są gotowi przemierzyć nieraz setki kilometrów. A lokalne produkty i potrawy poznać można podczas różnorodnych kulinarnych wydarzeń. Jednym z nich jest Świętokrzyski Festiwal Smaków. To największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych. 22 i 23 maja 2021 roku do Parku Etnograficznego w Tokarni zawitają producenci, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich, członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami. W czasie festiwalu odbędą się konkursy kulinarne, na najpiękniej ustrojone regionalne stoisko oraz wypiek podpłomyków. Na scenie zaprezentują się artyści z ludowych zespołów.
Organizatorzy: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach, Muzeum Wsi Kieleckiej, Echo Dnia zapraszają na liczne degustacje świeżo przygotowanych potraw.
Źródło: swietokrzyskie.pro
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.19.30.232