Śniadanie daje moc (foto)
Dodał: Milena Data: 2016-11-10 09:54:42 (czytane: 5723)
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci maja energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas zajęć i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
O bardzo ważnej roli śniadania w codziennej diecie wiedzą doskonale uczniowie Szkoły Podstawowej w Siesławicach, którzy po raz kolejny wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym: „Śniadanie daje moc”.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania i to właśnie tego dnia organizowane są w szkołach wspólne śniadania. W tym roku gościliśmy uczniów z ZSP nr 1 w Busku-Zdroju z Klubu Fascynacji Kulinarnych. którego opiekunem jest pani Małgorzata Zdanowicz-Gacek.
Wspaniała siódemka, która przybyła do naszej szkoły wywołała zaciekawienie i radość wśród uczniów. Słychać było szepty, że dzisiaj to będzie jak w prawdziwym MasterChefie. Przed przystąpieniem do wspólnego przyrządzania śniadania, młodzi kucharze zapoznali dzieci z 12 zasadami zdrowego żywienia, z piramidą zdrowia, która obrazowo przedstawia dietę i uczy jak zachować proporcje między poszczególnymi grupami produktów, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.
Uczniowie oddziału przedszkolnego i klas I-III zostali również zapoznani z 10 najbardziej szkodliwymi produktami spożywczymi, wśród których znalazły się: chipsy, kolorowe napoje i ciastka. Do jedzenia owoców i warzyw zachęcały piękne dekoracje, przygotowane specjalnie na ten dzień oraz piosenki: „Witaminki, witaminki” i „Zatańczyły witaminy”. Później mali pomocnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa przygotowywała piękne kolorowe kanapki, a druga grupa dzieci miała za zadanie nakrycie stołów do wspólnego śniadania. Każdy, więc miał pełne ręce pracy. Dzieci wsłuchane i wpatrzone w przybyłych gości pracowały z ogromnym zaangażowaniem. Pod opieką Kasi, Izy, Klaudii, Marleny, Mateusza, Krystiana i Norberta dzieci przystąpiły do tworzenia prawdziwych dzieł sztuki kulinarnej. Pojawiły się jeżyki, motylki, muchomorki, koreczki, ślimaczki z naleśników i inne kolorowe pyszności.
Młodzież wykazała się wielkim zrozumieniem i serdecznością w stosunku do dzieci. Należą im się gorące słowa uznania za wzorową postawę. Wspólne przygotowanie i spożywanie śniadania było dla wszystkich dużą przyjemnością. Nawet przysłowiowe „niejadki” ze smakiem zjadały piękne, kolorowe kanapki. Na zakończenie spotkania pani dyrektor Beata Durnaś serdecznie podziękowała zarówno młodzieży z Klubu Fascynacji Kulinarnych jak i opiekunce pani Małgorzacie Zdanowskiej-Gacek. Nad całością akcji czuwały panie Barbara Skrzypek, Dorota Wleciał i Grażyna Oćwieja. Mamy nadzieje, ze to spotkanie zapadnie w uczniowskiej pamięci oraz przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych naszych podopiecznych.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania i to właśnie tego dnia organizowane są w szkołach wspólne śniadania. W tym roku gościliśmy uczniów z ZSP nr 1 w Busku-Zdroju z Klubu Fascynacji Kulinarnych. którego opiekunem jest pani Małgorzata Zdanowicz-Gacek.
Wspaniała siódemka, która przybyła do naszej szkoły wywołała zaciekawienie i radość wśród uczniów. Słychać było szepty, że dzisiaj to będzie jak w prawdziwym MasterChefie. Przed przystąpieniem do wspólnego przyrządzania śniadania, młodzi kucharze zapoznali dzieci z 12 zasadami zdrowego żywienia, z piramidą zdrowia, która obrazowo przedstawia dietę i uczy jak zachować proporcje między poszczególnymi grupami produktów, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.
Uczniowie oddziału przedszkolnego i klas I-III zostali również zapoznani z 10 najbardziej szkodliwymi produktami spożywczymi, wśród których znalazły się: chipsy, kolorowe napoje i ciastka. Do jedzenia owoców i warzyw zachęcały piękne dekoracje, przygotowane specjalnie na ten dzień oraz piosenki: „Witaminki, witaminki” i „Zatańczyły witaminy”. Później mali pomocnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa przygotowywała piękne kolorowe kanapki, a druga grupa dzieci miała za zadanie nakrycie stołów do wspólnego śniadania. Każdy, więc miał pełne ręce pracy. Dzieci wsłuchane i wpatrzone w przybyłych gości pracowały z ogromnym zaangażowaniem. Pod opieką Kasi, Izy, Klaudii, Marleny, Mateusza, Krystiana i Norberta dzieci przystąpiły do tworzenia prawdziwych dzieł sztuki kulinarnej. Pojawiły się jeżyki, motylki, muchomorki, koreczki, ślimaczki z naleśników i inne kolorowe pyszności.
Młodzież wykazała się wielkim zrozumieniem i serdecznością w stosunku do dzieci. Należą im się gorące słowa uznania za wzorową postawę. Wspólne przygotowanie i spożywanie śniadania było dla wszystkich dużą przyjemnością. Nawet przysłowiowe „niejadki” ze smakiem zjadały piękne, kolorowe kanapki. Na zakończenie spotkania pani dyrektor Beata Durnaś serdecznie podziękowała zarówno młodzieży z Klubu Fascynacji Kulinarnych jak i opiekunce pani Małgorzacie Zdanowskiej-Gacek. Nad całością akcji czuwały panie Barbara Skrzypek, Dorota Wleciał i Grażyna Oćwieja. Mamy nadzieje, ze to spotkanie zapadnie w uczniowskiej pamięci oraz przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych naszych podopiecznych.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.188.241.82
j (2016-11-11 20:17:43)
ale fanie :)