Słoneczny Szlak markowym produktem turystycznym
Dodał: Milena Data: 2015-01-30 13:10:31 (czytane: 7547)
Burmistrz Waldemar Sikora otwierając konferencję podkreślił znaczenie działalności Lokalnej Grupy Działania „Słoneczny Lider" i osiągniętych przez nią efektów, które wpłynęły na: poprawę infrastruktury wiejskiej, podniesienie jakości życia mieszkańców, zwiększenie atrakcyjności gminy, promocję produktów regionalnych w tym kulinarnych, poprawę estetyki przestrzeni publicznej, rozwój regionalizmu na obszarze LGD. Burmistrz podziękował również Zarządowi LGD „Słoneczny Lider" za skuteczne wykorzystanie środków przeznaczonych na rozwój obszarów wiejskich w latach 2007-2013.
Pracownicy Buskiej Lokalnej Grupy Działania Słoneczny Lider zaprezentowali zgromadzonym, poszczególne szlaki tematyczne wchodzące w skład Szlaku Wokół Słońca oraz przykładowe inwestycje zrealizowane na jego trasie. Przedstawiony został również raport zawierający ocenę funkcjonowania LGD i wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju.
Konferencję zakończył przejazd trasą Szlaku Wokół Słońca, na której pierwszy przystankiem był historyczno-edukacyjny Szlak Wokół Studni i gospodarstwo agroturystyczne „U Damiana". Gospodarz Damian Galus przyjął gości w „Piwniczce pod Kogutem" oraz poczęstował wszystkich lokalnymi produktami wpisanymi w Kulinarny Szlak Ponidzia i Powiśla: serem – Buncokiem Strzałkowskim oraz wytwarzanym przez siebie wybornym Winem spod Kapturowej Góry. Następnym punktem programu wycieczki była Stara Kuźnia w Broninie, którą stworzył i promuje Stanisław Kozioł.
Pokaz ginącego rzemiosła oraz przedmioty wytwarzane w ramach kowalstwa artystycznego wzbudziły duże zainteresowanie i wiele pytań ze strony zgromadzonych. Ostatni przystankiem na trasie przejazdu było Gospodarstwo Rybackie Budy w Kotkach. Gospodarz Grzegorz Wójcicki z chęcią odpowiadał na liczne pytania na temat gospodarstwa. Poczęstował też gości znakomitym karpiem hodowanym we własnych stawach. Organizatorzy przygotowali w tym miejscu stół pełen lokalnych produktów tradycyjnych. Były pączki z Widuchowej, gęś siesławska, liczne potrawy z fasolą korczyńską i inne pyszności wprost z Kulinarnego Szlaku Ponidzia i Powiśla.
ac, Opr.AR
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.221.165.246
olo (2015-01-30 18:43:58)
smutno to wygląda. Zero pomysłu wykraczającego choćby na milimetr poza tym co potrzeba do sprawozdania. A tymczasem niezbędny jest pomysł, który zainteresuje i przyciągnie ciekawskich w tym turystów. Tego ciągle brak, choć gadulstwo uprawiane w tej sprawie jest naprawdę imponujące.
Kto ruszy tyłek by jechać do tej cudownej gminy uzdrowiskowej po to, by zobaczyć stawy w Kotkach? Jakiż to wyjątkowy smak maja pączki robione w Widuchowej / rozumiem, że może te pączki lepić każdy, byleby był mieszkańcem tej wsi? Gdzie w okolicy znajdzie turysta knajpę w której serwowane będą potrawy z fasoli korczyńskiej? Czym ta fasola smakowo różni się od tej z Mazowsza?
Nie jest prawdą, że Słoneczny Szlak to produkt markowy. To jeszcze nawet nie jest produkt w rozumieniu produktu turystycznego. A gdzie jemu do marki?
Musiałbym wysłuchać wystąpienia burmistrza w całości a nie w nieudolnym streszczeniu. Ale nawet z tego nieudolnego streszczenia wyziera jedna wielka pustka, brak konkretu. Ileż tak można?