Młodzież z ZDZ Kazimierza Wielka we Francji
Dodał: MC Data: 2008-11-28 20:38:49 (czytane: 5052)
W ramach projektu pt. „Francuska kuchnia europejskie kwalifikacje” 20 uczniów Technikum - kształcących się w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych - wyjechało na 4 tygodniowy staż do Francji. Szkołą, która ich gościła było Liceum Zawodów Hotelarskich Quercy – Perigord w miejscowości Souillac na południu Francji. Uczniowie nasi spędzili w niej wspaniały tydzień ucząc się języka, poznając kuchnię francuską i zwiedzając przepiękną okolicę.
Po tygodniu wszechstronnej nauki na dalsze 3 tygodnie zostali skierowani na staż do hoteli i restauracji w okolicznych miejscowościach. Tam pracując wspólnie z francuskimi kolegami (a w jednym przypadku również z japończykami) poznawali tajniki pracy we francuskiej gastronomii i hotelarstwie, nawiązywali kontakty, które mogą okazać się pomocne w przyszłym zatrudnieniu. Czas stażu w dniach 5 - 31.10.2008 został wykorzystany znakomicie na poznanie francuskiej kuchni, francuskiej kultury, historii i obyczajów. Młodzież podczas całodziennej wycieczki zwiedziła Paryż wraz jego najznakomitszymi zabytkami. Dzięki dużemu zaangażowaniu partnera francuskiego nawiązaliśmy bardzo przydatne kontakty partnerskie ze szkołami w tej miejscowości. Cztero tygodniowa wizyta na pewno zaowocuje długą współpracą z francuskimi szkołami w tej miejscowości.
Szkołami ZDZ w Kazimierzy Wielkiej kieruje dyrektor Krzysztof Ćwiek
Robert Gwóźdź
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.145.143.239