Zaskakujące korzyści zdrowotne nasion chia
Dodał: Marta Data: 2023-01-13 14:48:51 (czytane: 1891)
Zawarte w nich przeciwutleniacze, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wspomagać zdrowie serca, wzmacniać kości i poprawiać kontrolę nad poziomem cukru we krwi. Co więcej, nasiona chia są uniwersalne i mogą być używane w wielu przepisach. Oto korzyści zdrowotne płynące z nasion chia.
Wysoka wartość odżywcza nasion chia
Nasiona chia to małe czarne lub białe nasiona rośliny Salvia hispanica L. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Środkowej. W przeszłości cywilizacje Azteków i Majów wykorzystywały nasiona w swojej diecie, a także w celach leczniczych, rytuałach religijnych i kosmetyce esomed.pl . Dzisiaj ludzie na całym świecie korzystają z nasion chia. Starożytne cywilizacje uważały nasiona chia za bardzo odżywcze - to przekonanie jest potwierdzone przez współczesną naukę. W rzeczywistości zaledwie 2 łyżki stołowe nasion chia zawiera:
- kalorie: 138
- białko: 4,7 grama
- tłuszcz: 8,7 grama
- kwas alfa-linolenowy (ALA): 5 gramów
- węglowodany: 11,9 grama
- błonnik: 9,8 grama
- wapń: 14% dziennej wartości (DV)
- żelazo: 12% dziennej wartości (DV) żelazo: 12% DV
- magnez: 23% dziennego zapotrzebowania (DV)
- fosfor: 20% dziennego zapotrzebowania
- cynk: 12% dziennego zapotrzebowania
- witamina B1 (tiamina): 15% z DV
- witamina B3 (niacyna): 16% DV
Ten profil żywieniowy jest szczególnie imponujący, jeśli weźmiemy pod uwagę, że dotyczy on tylko jednej porcji składającej się z około dwóch łyżek stołowych.
Antyoksydanty w nasionach chia
Nasiona chia są również doskonałym źródłem antyoksydantów. Przeciwutleniacze nie tylko chronią delikatne tłuszcze zawarte w nasionach chia przed jełczeniem, ale także korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, neutralizując reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić związki komórkowe, jeśli nagromadzą się w Twoim organizmie. Na przykład uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki przyczyniają się do starzenia i chorób takich jak rak. Konkretne przeciwutleniacze zawarte w nasionach chia to kwas chlorogenowy, kwas kofeinowy, mirycetyna, kwercetyna i kaempferol. Wszystkie one mogą mieć działanie ochronne na serce i wątrobę, a także przeciwnowotworowe.
Nasiona chia mogą wspomagać utratę wagi
Błonnik i białko zawarte w nasionach chia mogą być korzystne dla osób próbujących schudnąć. 28 gramów nasion chia zawiera prawie 10 gramów błonnika pokarmowego. Oznacza to, że zawierają one aż 35% błonnika. Dodatkowo, białko zawarte w nasionach chia może pomóc w zmniejszeniu apetytu i ilości przyjmowanego pokarmu.
/Materiał zewnętrzny/