Solec-Zdrój na kulinarnym Szlaku Ponidzia
Dodał: Milena Data: 2016-07-20 10:27:02 (czytane: 4185)
17 lipca, niestety w dżdżyste popołudnie, mogliśmy Nad Zalewem zasmakować w ponidziańskich klimatach. A było coś i dla ciała i dla ducha. I choć aura nie sprzyjała imprezie pod gołym niebem to jednak goście Ponidziańskich smaków dopisali.
A działo się wiele. Można było posłuchać chóru ze Stopnicy oraz działających przy Gminnym Centrum Kultury zespołów muzycznych. Przy muzyce zespołu ,, Relax” niejedna para ruszyła w tany. Były też konkursy np. obierania ziemniaków na czas ( ale i na wagę!) i kręcenia hula hop – wszystkie oczywiście z nagrodami.
Jak na kulinarny szlak przystało były też przysmaki. Pod czujnym okiem samego Prezesa OSP i zarazem Wójta Gminy - Adama Pałysa, strażacy częstowali świętokrzyską zalewajką- prosto z kuchni polowej. Jak mówią znawcy tematu – zalewajka była wyborna. Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Soleckiej przygotowało stoisko ze swojskimi smakołykami - był więc chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, ciasta drożdżowe i ucierane, piszinger, smażone oponki, rogaliki, gofry i owoce.
A dla wyjątkowo zmarzniętych znalazło się też coś na rozgrzewkę. Niestety w ferworze przygotowań zaginął pasztet. I chyba tak posmakował znalazcy, iż ten postanowił z nikim się nim nie dzielić. Imprezę zakończył koncert Zespołu Pudzian Band. Teraz możemy sobie tylko życzyć następnego spotkania w Solcu-Zdroju na kulinarnym szlaku Ponidzia. To jednak dopiero za rok.
Już teraz zapraszamy na Soleckie Lato Nad Zalewem 7 sierpnia. Oj będzie się działo!
Jak na kulinarny szlak przystało były też przysmaki. Pod czujnym okiem samego Prezesa OSP i zarazem Wójta Gminy - Adama Pałysa, strażacy częstowali świętokrzyską zalewajką- prosto z kuchni polowej. Jak mówią znawcy tematu – zalewajka była wyborna. Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Soleckiej przygotowało stoisko ze swojskimi smakołykami - był więc chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, ciasta drożdżowe i ucierane, piszinger, smażone oponki, rogaliki, gofry i owoce.
A dla wyjątkowo zmarzniętych znalazło się też coś na rozgrzewkę. Niestety w ferworze przygotowań zaginął pasztet. I chyba tak posmakował znalazcy, iż ten postanowił z nikim się nim nie dzielić. Imprezę zakończył koncert Zespołu Pudzian Band. Teraz możemy sobie tylko życzyć następnego spotkania w Solcu-Zdroju na kulinarnym szlaku Ponidzia. To jednak dopiero za rok.
Już teraz zapraszamy na Soleckie Lato Nad Zalewem 7 sierpnia. Oj będzie się działo!
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.15.235.196