Jubileuszowy konkurs kulinarny w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1
Dodał: Milena Data: 2016-03-04 10:45:46 (czytane: 8546)
Bieżący rok szkolny jest rokiem jubileuszu 50-lecia Szkoły. Do jubileuszowych przedsięwzięć włączył się działający od ponad 12 lat Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych pod kierunkiem Małgorzaty Zdanowskiej-Gacek, organizując Konkurs pn. "Kulinarny Przysmak 50-lecia".
Głównym celem konkursu było wyłonienie autorskiego przepisu na potrawy: słodką i słoną. Konkurs odbył się w dniu 24 lutego br. Do konkursu przystąpiło 38 uczniów z klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych, II kl. hotelarstwa oraz kl. IC LO.
Dwuosobowe zespoły miały za zadanie wykonanie dwóch potraw w ciągu 150 min. i zaprezentowanie ich sposób jednoporcjowy i wieloporcjowy, dokonać ich prezentacji na przygotowanych do tego celu stołach. Nie można było korzystać ze sztucznych dekoracji, przygotowanych wcześniej półproduktów, dekoracji i dodatków, gotowych sosów.
Uczestnicy konkursu „ostro” zabrali się do pracy.
Jury w składzie: wicestarosta buski – Pan Stanisław Klimczak, Dyr. Szkoły P. Andrzej Bilewski, Pani Zofia Gryc – przez wiele lat przekazującą uczniom wiedzę z dziedziny gastronomii, była wicedyrektor szkoły, Pan Patryk Kotarba - szef kuchni w Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój, Pan Paweł Piątek– restaurator - Pensjonat Zamek Dersław oraz po raz pierwszy goszczący w naszej szkole Pan Rafał Korus – szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach i jednocześnie prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Wybór zwycięskich potraw Jury dokonało na podstawie oceny organoleptycznej, która obejmowała ocenę: atrakcyjności potrawy, inwencję twórczą, dekoracji i sposób podania potrawy, walorów smakowych potrawy.
Uczestnicy z niecierpliwością oczekują na werdykt.
Wyniki konkursu przedstawił Dyrektor Szkoły, a uzasadnił Pan Rafał Korus. Bardzo wysoko ocenił poziom wykonania, pomysły wykorzystania zwykłych składników w nieoczekiwany sposób i propozycje podania wszystkich przygotowanych w konkursie potraw.
Zgodnie z regulaminem nagrody przyznano w dwóch kategoriach. W kategorii "Super przekąska": I miejsce zdobyli: Weronika Janicka i Alan Szostak z kl. II g - za magiczne podusiaki; Wyróżnienie przyznano Julii Chojnowskiej i Kamili Justyniarskiej - z kl. II g, które wykonały zbójnickie pierogi.
W kategorii "Super deser": I miejsce zdobyły: Julia Chojnowska i Kamila Justyniarska - za tartę czekoladowo serową z wiśniami; Wyróżnienie: Weronika Guła i Dżesika Szostak z klasy I g - za wykonanie bananowych pralinek zagłady.
Jurorzy mieli nie lada problem z wyłonieniem zwycięzców. Zaskoczyła ich różnorodność przygotowanych potraw oraz profesjonalizm ich przygotowania. Zgodnie oświadczyli, że najlepsze restauracje mogłyby włączyć zwycięskie potrawy do swoich menu. Sami wyrazili zainteresowanie wykorzystaniem receptur w restauracjach, które prowadzą.
Zwycięskie potrawy - liczymy, że staną się kulinarną wizytówką szkoły.
Dwuosobowe zespoły miały za zadanie wykonanie dwóch potraw w ciągu 150 min. i zaprezentowanie ich sposób jednoporcjowy i wieloporcjowy, dokonać ich prezentacji na przygotowanych do tego celu stołach. Nie można było korzystać ze sztucznych dekoracji, przygotowanych wcześniej półproduktów, dekoracji i dodatków, gotowych sosów.
Uczestnicy konkursu „ostro” zabrali się do pracy.
Jury w składzie: wicestarosta buski – Pan Stanisław Klimczak, Dyr. Szkoły P. Andrzej Bilewski, Pani Zofia Gryc – przez wiele lat przekazującą uczniom wiedzę z dziedziny gastronomii, była wicedyrektor szkoły, Pan Patryk Kotarba - szef kuchni w Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój, Pan Paweł Piątek– restaurator - Pensjonat Zamek Dersław oraz po raz pierwszy goszczący w naszej szkole Pan Rafał Korus – szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach i jednocześnie prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Wybór zwycięskich potraw Jury dokonało na podstawie oceny organoleptycznej, która obejmowała ocenę: atrakcyjności potrawy, inwencję twórczą, dekoracji i sposób podania potrawy, walorów smakowych potrawy.
Uczestnicy z niecierpliwością oczekują na werdykt.
Wyniki konkursu przedstawił Dyrektor Szkoły, a uzasadnił Pan Rafał Korus. Bardzo wysoko ocenił poziom wykonania, pomysły wykorzystania zwykłych składników w nieoczekiwany sposób i propozycje podania wszystkich przygotowanych w konkursie potraw.
W kategorii "Super deser": I miejsce zdobyły: Julia Chojnowska i Kamila Justyniarska - za tartę czekoladowo serową z wiśniami; Wyróżnienie: Weronika Guła i Dżesika Szostak z klasy I g - za wykonanie bananowych pralinek zagłady.
Konkurs obserwowali również redaktorzy: Pani Karina Lechowska z Tygodnika Ponidzie i Pan Adam Ligiecki z Echa Dnia
Jurorzy mieli nie lada problem z wyłonieniem zwycięzców. Zaskoczyła ich różnorodność przygotowanych potraw oraz profesjonalizm ich przygotowania. Zgodnie oświadczyli, że najlepsze restauracje mogłyby włączyć zwycięskie potrawy do swoich menu. Sami wyrazili zainteresowanie wykorzystaniem receptur w restauracjach, które prowadzą.
Zwycięskie potrawy - liczymy, że staną się kulinarną wizytówką szkoły.
Zwycięzcy otrzymali roboty kuchenne, a pozostali uczestnicy konkursu nagrody w postaci akcesoriów kulinarnych, które ufundowali:: Hotel SŁONECZNY ZDRÓJ Medical Spa&Wellness, Restauracja Zamek DERSŁAWA, Restauracja-Kawiarnia CYNAMONOWA, FUNDACJA ŚWIĘTOKRZYSKICH SZEFÓW KUCHNI I KUCHARZY, Rada Rodziców.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.234.165.107