Festiwal kulinarny na Węgrzech
Dodał: Milena Data: 2014-09-19 13:38:52 (czytane: 3510)
W dniach 11- 14 września br. w miejscowości Szigetszentmiklós na Węgrzech odbyła się V edycja Międzynarodowego Festiwalu Kultury Kulinarnej "GASTROFEST".
Jego głównym przesłaniem było przybliżenie mieszkańcom miasta oraz turystom dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej państw, które wzięły w nim udział.
W tym roku Gminę Busko-Zdrój reprezentowały przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Widuchowej wraz z pracownikiem buskiego ratusza.
Pięknie ozdobione stoisko naszej gminy, przyciągało dużą uwagę zwiedzających. Obok domowych przetworów, miodu, grzybków oraz owoców, mogli oni spróbować tradycyjnych smakołyków polskiej kuchni. Panie z koła gospodyń specjalnie na tę okazję przygotowały menu składające się z: zupy ogórkowej z widuchowskich ogórków, bigosu, pierogów z kapustą i grzybami, a na deser placka ze śliwkami. Polskie stoisko odwiedził sam burmistrz miejscowości Szigetszentmiklós, któremu najbardziej do gustu przypadły „domowe" pierogi. Degustację potraw umilały ludowe przyśpiewki.
W V edycji festiwalu oprócz delegacji z Polski udział wzięli przedstawiciele innych państw europejskich tj.: Bułgarii, Niemiec, Chorwacji, Rumunii i Macedonii.
Jak co roku buskie specjały zdobyły uznanie mieszkańców Szigetszentmiklós oraz pozostałych delegacji. Bezkonkurencyjne było również stoisko naszej gminy, do dekoracji którego wykorzystano regionalne przysmaki oraz charakterystyczne dla naszego regionu rośliny, warzywa i owoce.
Opr. AR / busko.pl
W tym roku Gminę Busko-Zdrój reprezentowały przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Widuchowej wraz z pracownikiem buskiego ratusza.
Pięknie ozdobione stoisko naszej gminy, przyciągało dużą uwagę zwiedzających. Obok domowych przetworów, miodu, grzybków oraz owoców, mogli oni spróbować tradycyjnych smakołyków polskiej kuchni. Panie z koła gospodyń specjalnie na tę okazję przygotowały menu składające się z: zupy ogórkowej z widuchowskich ogórków, bigosu, pierogów z kapustą i grzybami, a na deser placka ze śliwkami. Polskie stoisko odwiedził sam burmistrz miejscowości Szigetszentmiklós, któremu najbardziej do gustu przypadły „domowe" pierogi. Degustację potraw umilały ludowe przyśpiewki.
W V edycji festiwalu oprócz delegacji z Polski udział wzięli przedstawiciele innych państw europejskich tj.: Bułgarii, Niemiec, Chorwacji, Rumunii i Macedonii.
Jak co roku buskie specjały zdobyły uznanie mieszkańców Szigetszentmiklós oraz pozostałych delegacji. Bezkonkurencyjne było również stoisko naszej gminy, do dekoracji którego wykorzystano regionalne przysmaki oraz charakterystyczne dla naszego regionu rośliny, warzywa i owoce.
Opr. AR / busko.pl
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 54.225.21.228