Ach! Te dworskie pierogi... (foto)
Dodał: Milena Data: 2018-03-13 12:26:52 (czytane: 7589)
Uczniowie klasy II b SG nr 2 w Busku-Zdroju pod opieką wychowawczyni Beaty Lewandowskiej, p. Jadwigi Lewickiej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Widuchowej.
Pod okiem wybitnie uzdolnionych kulinarnie Pań, młodzież oddała się pasji przygotowywania wyśmienitego polskiego dania. Stoiska z farszem, wyrabianym ciastem i lepieniem pierogów cieszyły się ogromną popularnością. Panie instruowały, podpowiadały i prezentowały etapy powstawania ukochanych przez Polaków pierogów.
Dworskie przysmaki
Nie były to „zwyczajne” pierogi, lecz te, które zapewniły sławę prężnie działającemu kołu z Widuchowej (I miejsce w konkursie w Tokarni). Chłopcom najbardziej zaimponowało wyrabianie ciasta z dodatkiem gorącej wody i masła, z kolei dziewczęta podjęły trud wałkowania ciasta , nakładania farszu i lepienia tych wyśmienitych pierogów.
Degustacja
Po wielu udanych próbach przyszła pora na degustację…. smakowały wybornie. „To uczta dla podniebienia”, „Niebiańska rozkosz”, „Delicje”, „Ambrozja”, komentowali młodzi adepci sztuki kulinarnej, gdy konsumowali pyszniące się na talerzu, niczym dworskie klejnoty, oryginalne smaczne danie. Uczniowie SG nr 2 w Busko-Zdroju byli zauroczeni wyjątkową gościnnością pań z KGW z Widuchowej, którym przewodniczy znana z przedsiębiorczości i kreatywności p. Teresa Rasała.
Inne atrakcje
Oprócz wymienionych „atrakcji kulinarnych” młodzież mogła delektować się wspaniałymi domowymi wypiekami, poczęstować się owocami zanurzonymi w czekoladowej polewie, a wszystko to zostało przygotowane przez p . Ilonę Ryczek, mamę uczennicy z kl. II b.
Zabytki Widuchowej
Młodzież zwiedziła również dworek w Widuchowej, XIX wieczną kapliczkę pod wezwaniem Matki Boskiej Anielskiej, przydrożne figurki oraz okoliczne stawy słynące z królewskiego karpia. Warsztaty kulinarne, szkoła przygotowania pierogów to świetny sposób na to, aby młodzi uczniowie docenili codzienny trud przygotowania posiłków przez swoich najbliższych i odkryli czar domowych polskich dań.
Dworskie przysmaki
Nie były to „zwyczajne” pierogi, lecz te, które zapewniły sławę prężnie działającemu kołu z Widuchowej (I miejsce w konkursie w Tokarni). Chłopcom najbardziej zaimponowało wyrabianie ciasta z dodatkiem gorącej wody i masła, z kolei dziewczęta podjęły trud wałkowania ciasta , nakładania farszu i lepienia tych wyśmienitych pierogów.
Degustacja
Po wielu udanych próbach przyszła pora na degustację…. smakowały wybornie. „To uczta dla podniebienia”, „Niebiańska rozkosz”, „Delicje”, „Ambrozja”, komentowali młodzi adepci sztuki kulinarnej, gdy konsumowali pyszniące się na talerzu, niczym dworskie klejnoty, oryginalne smaczne danie. Uczniowie SG nr 2 w Busko-Zdroju byli zauroczeni wyjątkową gościnnością pań z KGW z Widuchowej, którym przewodniczy znana z przedsiębiorczości i kreatywności p. Teresa Rasała.
Inne atrakcje
Oprócz wymienionych „atrakcji kulinarnych” młodzież mogła delektować się wspaniałymi domowymi wypiekami, poczęstować się owocami zanurzonymi w czekoladowej polewie, a wszystko to zostało przygotowane przez p . Ilonę Ryczek, mamę uczennicy z kl. II b.
Zabytki Widuchowej
Młodzież zwiedziła również dworek w Widuchowej, XIX wieczną kapliczkę pod wezwaniem Matki Boskiej Anielskiej, przydrożne figurki oraz okoliczne stawy słynące z królewskiego karpia. Warsztaty kulinarne, szkoła przygotowania pierogów to świetny sposób na to, aby młodzi uczniowie docenili codzienny trud przygotowania posiłków przez swoich najbliższych i odkryli czar domowych polskich dań.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.207.161.212